Dansk smørkake
Ingredienser
- 1 porsjon klippekrans
Fyll
- 90 (1 dl) sukker
- 75 g smør
- 1 ts kardemomme
vaniljekrem
- 2 dl fløte
- 2 eggeplommer
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts maisennamel
pynt
- ca. 60 g (1 dl) melis
- 1-2 ts vann
Instruksjon
Stekes ved 190 gr. på midterste rille i ca. 40 minutter. Bruk rund kakeform, ca. 24 cm i diameter.
Lag en porsjon klippekrans. Kjevle deigen til et rektangel, 20x60 cm. Rør sammen alle ingrediensene til fyllet og smør det over deigen. Rull deigen sammen og skjær den i ca. 3 cm tykke skiver. Legg skivene sammen i en godt smurt form. Dekk kaken med et klede og la den heve på et lunt sted i ca. 2 timer. Mens kaken hever lager du eggekrem. Rør sammen alle ingrediensene i en kjele og varm kremen til kokepunktet under stadig omrøring. Avkjøl kremen i kaldt vann. Når kaken er godt hevet settes den i varm stekeovn og stekes i ca. 15 minutter, før eggekrem bres over kaken og den stekes videre til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl kaken i formen på rist. Like før servering glasseres kaken med melis utrørt i litt vann.
Forslag til fyll
Mandelfyll: Ferdig kransekakerull rekker til 1/2 deig.
Mandelmasse:
- 100 g (ca. 1 1/2 dl) mandler
- ca. 100 g (1 dl) sukker
- ca. 1/2 eggehvite
Mandlene kan være uskåldet eller halvparten skåldet. Mal mandlene og bland dem med sukker. Tilsett halvpisket eggehvite til en masse som ikke er for løs.
Fruktmos: Bruk epler, svisker eller aprikoser. Alt fyllet må være tykt, ellers blir bakverket tungt. Lag eplemos eller bløtlegg tørket frukt og kok dem med litt vann og smak til med sukker.
Kanel- og sukkerfyll: Dryss kanel og sukker på bakeverket.
Rosiner, sukat og tykt syltetøy kan også brukes som fyll.
Vaniljekrem ferdig kjøpt eller hjemmelaget.
