Wienerbrød 3
Ingredienser
- 50 g gjær
- 2 1/2 dl kald melk
- 1 egg
- 1/4 ts salt
- 2 ss sukker
- ca. 350-400 g hvetemel
- 300 g fast margarin
Instruksjon
Stekes ved 210-220 gr. i 10-12 minutter for små wienerbrød.
Stekes ved 210 gr. for stenger og større wienerbakst.
-
Ta margarin frem fra kjøleskapet og del den i skiver, så jevntykke som mulig, og legg dem utover på et matpapir. Eller høvle den kalde margarinen med ostehøvel og legg den direkte på deigen når den er utkjevlet. Ha godt med mel på bakebordet. Skrap deigen ut. Snu den litt rundt så kommer mel rundt det hele. Kjevle deigen med lette tak til en leiv 30x40 cm. Legg margarin på halvparten av deigen, 2-3 cm fra kantene.
-
Brett kantene inn og børst bort løst mel. Brett så den usmurte halvdelen over og trykk godt sammen.
-
Ha mel på bakebordet igjen slik at deigen ikke skal klistre seg fast. Mel også kjevlet. Vri deigen 1/4 omgang slik at den ligger med “ryggen” mot den som kjevler
Tips
Et gammelt knep for å se om deigen er hevet nok, er å lage en fordypning i deigen og stikke ned en brennende fyrstikk. Slukker fyrstikken straks, er deigen ferdig hevet.
- Trykk og kjevle deigen ut og med lette tak. Kjevles deigen for hardt og for lenge vil marginen tytte ut og gi klisete deig og flate og harde wienerbrød.
Tips
Er bakverket for mye hevet, er det lurt å elte deigen en gang til, forme den på nytt og la den heve igjen
- Leiven skal bli like stor som ved første gangs kjevling. Børst bort løst mel. Brett den sammen i tre. Vri deigen 1/4 omgang slik at leiven ligger med “ryggen” mot deg igjen. Kjevle ut til 1 cm tykk leiv og brett leiven i tre. Pakk den i plast og la den hvile i kjøleskapet i 10-15 minutter. Gjenta kjevlingen og brettingen enda en gang. Kjevle deigen på nytt vel 1 cm tykk. Del den i to. Pakk delene i plast eller aluminiumsfolie og la dem ligge i kjøleskapet i 15 minutter. La den ene halvparten ligge i kjøleskapet mens den andre bakes ut.
Tips
Til en wienerdeig må alle ingrediensene være kalde. La gjerne melet også stå i kjøleskapet noen timer så det blir godt avkjølt. Smuldre gjæren i bakebollen. Rør den ut med litt av melken og hell resten av melken i. Vips egget sammen i en kopp og bland det i sammen med salt, sukker og mel. Elt deigen raskt sammen. Den skal vøre løs. Dekk den til og la den stå i kjøleskapet i 10 minutter.
