Søskenkrans
Ingredienser
- 25 g gjær
- 2 dl melk
- 1 ss sukker
- ca. 5 dl hvetemel
- 25 g romtempereret smør eller margarin
Fyll
- 50 g smør eller margarin
- 2 ss sukker
- 2 ts malt kanel
- 3 ss finhakkede nøttekjerner
Pensling
- egg
Pynt
- 1/2-1 dl melis
- 1/2-1 ss vann
- 1-2 ss finhakkede nøttekjerner
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i en bolle
-
Varm melken til 37 gr. Hell den over gjæren og rør til den er oppløst.
-
Bland i sukker og omtrent halvparten av melet. Ha i smøret og arbeid det inn i deigen. Tilsett mer mel og arbeid deigen til den slipper bollekanten. Dryss litt mel over, dekk til og sett til heving, ca. 30 minutter.
-
Lag fyllet. Rør smøret mykt med sukker og kanel
-
Elt inn resten av melet i deigen. Deigen kjevles ut til en rektangulær leiv, ca. 30x45 cm. Bre fyllet utover, dryss på nøtter og rull deigen sammen fra langsiden til en fast pølse.
-
Skjær pølsen i ni like store biter. Legg dem med snittflaten opp i en smurt randform, ca. 24 cm i diameter.
-
Dekk til deigen og la den heve ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg.
-
Stekes på rist i nedre del av ovnen ved 225 gr, ca. 10 minutter. Flytt risten opp en rille og stek videre i ca. 10 minutter. I varmluftsovn ved 200 gr, ca. 25 minutter, og her trenger du ikke flytte risten under stekingen.
-
La kransen avkjøles litt i formen først. Ta den så ut av formen og la kransen avkjøles på rist med oversiden opp.
-
Rør melis med litt vann. Ha på glasuren og dryss med nøtter.
Tips
Istedenfor å steke kransen i form, kan du legge bollene inntil hverandre i en ring på en smurt stekeplate. Fest en remse med aluminiumsfolie eller bakepapir på utsiden av kransen sp den ikke flyter ut under stekingen. Sett også en liten, rund form i midten av kransen, slik at bollene ikke eser sammen mot midten.
