Stor hvetekringle
Ingredienser
- 25 g gjær
- 100 g smør eller margarin
- 2 dl melk
- 1/2 dl sukker
- 1 krm salt
- 1/2 ts malt kardemomme
- 1 eggeplomme
- ca. 7 dl hvetemel
Fyll
- 100 g kransekakemasse
- 1 eggehvite
- 55 g sukat
Pensling
- egg
Pynt
- 35 g mandelspon
- 2 ss perlesukker
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i en bolle.
-
Smelt smøret. Hell melken over og varm til 37 gr.
-
Hell deigvæsken over gjæren, og rør til den er oppløst. Tilsett sukker, salt, kardemomme og eggeplomme.
-
Bland inn det meste av melet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd.
-
La deigen heve tildekket, ca. 30 minutter.
-
Kjør kransekakemasse og eggehvite med mikser til en glatt masse. Eller riv mandelmassen på rivjernets fine side. Bland inn eggehviten ved hjelp av en gaffel.
-
Ta deigen opp på lettmelet bakebord. Elt den smidig med resten av melet. Kjevle den deretter ut til et rektangel, 30x60 cm.
-
Bre over kransekakemassen. Dryss over sukat.
-
Rull sammen fra langsiden som en rullekake.
-
Flytt rullen forsiktig over på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Form den til en kringle. Dekk til og etterhev i 30 minutter.
-
Pensle med sammenpisket egg. Dryss mandelspon og perlesukker over.
-
Stek kringlen i nedre del av ovnen ved 200 gr, ca. 25 minutter. I varmluftsovn ved 175 gr, ca. 30 minutter.
-
Avkjøl kringelen tildekket.
-
Oppbevar i boks eller frys den. Holdbarhet er ca. 6 måneder.
