Sitronboller
Ingredienser
- 50 g gjær
- 100 g smør eller margarin
- 2 1/2 dl melk
- 1/4 ts salt
- 3 ss sukker
- ca. 8 1/2 dl hvetemel
Fyll
- 1 dl fløte eller melk
- 1 eggeplomme
- 2 ts sukker
- 1 ss potetmel
- revet skall av 1/2-1 sitron
Pensling
- 25 g smeltet smør eller margarin
- strøsukker
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i en bollen.
-
Smelt smør, hell i melk og avkjøl til 37 gr. Hell litt over gjæren. Rør godt. Ha i resten av væsken, saltet, sukkeret og det meste av melet.
-
Arbeid deigen med maskin eller for hånd til den slipper kanten på bollen. Dryss litt mel over, dekk til og sett til heving ca. 20 minutter.
-
Lag fyllet mens deigen heves. Visp sammen fløte/melk, eggeplomme, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring til en passe tykk krem. Tilsett sitronskallet. La kremen avkjøles.
-
Elt inn resten av melet på melet bakebord. Kjevle deigen ut til en ganske tynn leiv. Stikk ut rundinger med f.eks. et glass. Legg ca. 1 ts sitronkrem midt i hver runding. Brett i to til halvmåner.
-
Legg bollene på bakepapirkledd stekeplate. Trykk kantene godt til, f.eks. med en gaffel. Dekk til, og etterhev ca. 40 minutter.
-
Stek bollene ved 200 gr, ca. 10 minutter.
-
Etter steking pensles bollene raskt med smeltet smør. Dypp i sukker, og la avkjøles på rist.
Tips
Bollen går fint å fryse, men uten sukkerpynt. Tin i mikroovnen eller på svak varme straks før servering. Pensle med smør, og dypp i sukker.
