Overraskelseskaker
Ingredienser
- 150 g romtemperert smør eller margarin
- 1 1/2 dl sukker
- 1/2 ts salt
- 1 egg
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- ca. 1 1/2 liter hvetemel
Fyll
- 3-4 syrlige epler
- 1 dl brunt sukker
- 2 ts malt kanel
Pensling
- egg
Pynt
- perlesukker
Instruksjon
-
Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsatt salt og egg.
-
Varm melken til 37 gr. Smuldre gjæren ned i melken, og rør til den er oppløst. Hell deigvæsken i bollen under omrøring.
-
Bland inn det meste av melet, og arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd.
-
La deigen heve tildekket, 30-45 minutter.
-
Skrell, kjerne ut og riv eplene grovt på rivjern. Bland epler, sukker og kanel.
-
Ta deigen opp på lettmelet arbeidsbord, og elt den smidig med resten av melet.
-
Del deigen i to emner. Form dem til sprekkfrie boller. Kjevle eller trykk dem ut til ca. 1 cm tykkelse.
-
Fordel fyllet i en topp på midten av hvert deig emne. Samle sammen deigkantene rundt fyllet, og klem godt sammen slik at fyllet ikke renner ut.
-
Legg kaken på smurt eller bakepapirkledd stekeplate.
-
Klipp blader rundt kanten og vend annethvert blad opp og annethvert blad ned. La kakene heve tildekket, ca. 30 minutter.
-
Pensle dem med sammenpisket egg, og dryss med perlesukker.
-
Stek kakene midt i ovnen ved 200 gr, ca. 25 minutter. I varmluftsovn ved 175 gr, ca. 30 minutter.
-
Avkjøl kakene tildekket på rist.
