Mormors havregrynsbrød
Ingredienser
- 50 g gjær
- 1 liter vann
- 4 ss olje
- 2 ss salt
- 2 ss sukker
- 1 1/2 hvetekim
- 4 dl lettkokte havregryn
- ca. 2 liter hvetemel
Instruksjon
Varm vanet til 37 grader, fingervarmt. Smuldre gjæren i en bakebolle. Slå væsken over og tilsett salt, sukker, olje, hvetekim og havregryn. Elt inn mel til deigen blir glatt og smidig og slipper bakebollen. Dekk til og la deigen heve i ca. 1 time. Elt deigen godt og form til 2 store eller 3 litt mindre brød som legges på bakepapir. Eller del deigen i 3 og legg i smurte brødformer. Sett til hevning ca. 45 minutter under plast. Pensle brødene med litt vann og strø på havregryn. Varm ovnen til 275 gr. og stek brødene på nederste rille i ca. 10 minutter. Senk varmen og stek videre ved 200 gr. i ca. 20 minutter. Avkjøl brødene på rist. De egner seg til frysning.
