Momsepai med bærsmak
Ingredienser
- 25 g gjær
- 1 1/2 dl melk
- 1 stort egg
- 2 ss sukker
- 125 g smør eller margarin
- hvetemel til passe deig
Fyll
- ca. 1/2 l friskebær, eller fryste bær, helst jordbær eller bringebær
- 2 egg
- 2 ss sukker
- 2 dl kremfløte, pluss litt ekstra til pisking
Instruksjon
Rør gjæren ut i den kalde melken og tilsett sammenpisket egg og sukker. Rør så inn melet litt etter litt. Deigen skal være ganske løs. Ha deigen på melet bakebord og klapp den ut til en tykk leiv. Skjær kaldt smør i skiver med ostehøvel og fordel den på 2/3 av deigen. Brett deigen i tre (første delen uten smør så den smurte over). Brett deigen i to den andre veien. Kjevle deigen ut og brett den på samme måte en gang til. La deigen få hvile kjølig et kvarters tid. Smør en paiform og sett stekeovnen på 225 gr. Kjevle deigen ut til en rund leiv og dekk formen med denne. Deigen kan godt henge utover kanten på formen. Prikk godt i deigen med en gaffel. La bunnen heve ca. ett kvarter. Pensle med litt eggehvite så ikke saften fra bær trenger inn i paiskallet. Fyll det meste av bærene i formen. Pisk sammen egg, sukker og fløte og hell dette over bærene. Sett paien inn på nederste rille til fyllet har stivnet og deigkanten har fått vakker brun farge. Det tar 25-30 minutter. Pynt med resten av bærene og sprøyt på litt pisket krem.
