Marits beste brød
Ingredienser
- 1,5 dl linfrø
- 1,5 dl hvetekli
- 1,5 dl 4-korn
- 1 dl solsikkefrø
- 1 l vann
- 1/2 l skummet sur melk
- 1 ss honning eller sirup
- 3 ss olje
- 1/2 kg grovbakstmel
- 1 dl havrekli eller små havregryn
- 1 ss salt
- 2 dl vann
- 50 g gjær
- ca. 2 l hvetemel
Instruksjon
La linfrø, hvetekli, 4-korn og solsikkefrø koke et par minutter i 1 liter vann. Bland med surmelk, honning og olje. Avkjøl til blandingen er fingervarm, og tilsett gjæren som er rørt ut i 2 dl vann. Bland grovbakstmel, havrekli, salt og hvetemel til en passe fast og smidig deig. Elt godt, dekk til og sett til hevning ca. 1 time. Ta deigen opp på melet bakebord. Del i 3 og form deigen til brød som legges i smurte avlange former eller legg brødene sammen i langpannen på bakepapir. Smør litt olje imellom brødene. Sett til etterhevning ca. 45 minutter. Stek brødene på nederste rille ved ca. 200 grader i 50 minutter. De siste 20 minuttene skrur du på varmluft. Ta brødene ut av formen og avkjøl på rist. Brødene er fryseegnet.
