Margits beste brød med eple og gulrot
Ingredienser
- 1 presset appelsin og vann, tilsammen 4 dl, eller appelsinjuice
- 50 g gjær
- 1 ss olje
- 1 1/2 ts salt
- 1 ss honning eller sirup
- 1 1/2 dl solsikkefrø
- 3 ss havregryn
- 1 dl sammalt rug, grov
- 2 dl sammalt hvete, grov
- 1 revet eple
- 1 revet gulrot (tilsammen ca. 1 1/2 dl)
- ca. 10 dl hvetemel
Instruksjon
Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett litt lunkent vann og rør ut gjæren. Tilsett olje, salt, honning og resten av væsken, revet eple og gulrot, solsikkefrø, havregryn, grovt mel og hvetemel. Elt deigen til den blir smidig. Sett deigen til hevning på et lunt sted i ca. 45 minutter. Godt tildekket med plast. Ta deigen opp på bakebordet og form til to runde brød som legges på bakepapir. Brødene kan også legges i smurte brødformer. Etterhev i ca. 2 minutter, godt tildekket. Pensle med sammenpisket egg og strø på solsikefrø. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 gr. i 30-40 minutter. Avkjøl brødene på rist. Brødene egner seg godt til frysing.
