NB! Denne oppskriften er fra eller basert på denne: https://oppskrift.klikk.no/lutefisk-med-ertestuing/1020/

Lutefisk med ertestuing

Ingredienser

Ertestuing

Hvit saus smakt med sennep

Instruksjoner

Varm stekeovnen til 200 gr.

Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak. Velg lutefisk med god kvalitet.

Legg lutefiskskivenemed skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss per kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i setekeovnen. (saltet skal ikke skylles av)

Bak/stek i varm stekeovn 200 gr. på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.

Lutefisk skal serveres rykende varm på tallerkener. I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, evt. pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken. Også lefse ble mye brukt til lutefisken.

Tradisjonen er mange og gode, vi nevner noen. Den vanligste er hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon. (På vestlandet blir det ofte fett fra pinnekjøtt/fåreribbe). I midtnorge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken. En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandel- eller ringerikspoteter

Grønn ertestuing til lutefisk

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå 1/4 opp på ertene når de er ferdig kokte. Koketid er ca. 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

Hvit saus smakt til med sennep

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.

Bilde (0) av oppskrift for Lutefisk med ertestuingBilde (1) av oppskrift for Lutefisk med ertestuing