NB! Denne oppskriften er fra eller basert på denne: https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/lutefisk-med-klassisk-tilbehor,62073
Lutefisk
Ingredienser
- 3 kg lutefisk
- 2-3 ss salt
- 1-2 pakker ferdig ertestuing, eller tørre grønne erter
- ca. 600 g poteter, ringerriks, mandel eller andre
- 200 g bacon i skiver eller et stykke
- grovmalt pepper
Ertestuing
- 3 dl tørre grønne erter
- 1 dl melk
- 1 ss hvetemel
- 1 ts salt
Instruksjon
Sett stekeovnen på 200 gr.
Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.
Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader. Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smalte og baconet blir sprøtt. La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smakt til med salt.
Ertestuingen
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene
Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Eller lag ertestuingen etter oppskriften på pakken.
Servering av lutefisk
Server lutefisken rykende varm på varm tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Alternativ tilbehør
Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus.
Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.
