Lefse og søst
Ingredienser
Lefse
- 1 l melk
- 50-75 g smør eller margarin
- 1 1/2 ss sukker
- 1/2 ss hornsalt
- hvetemel til fast deig
Søst
- 2 l melk
- litt brunost (ca. 100 g)
- 4 ss sukker
- 4 dl kefirmelk
- 1 egg
- rosiner
- 2 ss hvetmel
- ca. 2 dl væske (myse)
- litt sukkerkulør
Instruksjoner
Lefse
Kok opp melken og slå den over melet og smøret. Tilsett sukker og hornsalt. Arbeid deigen godt sammen Kjevle ut til tynne lefser som stekes på takke. Lefsene må dynkes før smøring. Smør lefsene med 750 g smør eller margarin og 250 g sukker som røres hvitt. Brett lefsene sammen og server
Søst
Kok opp melk og tilsett brunost. La det koke en stund, ca. 2 timer. Brun sukkeret og tilsett. Pisk sammen egg og kefirmelk og rør dette i. Kok videre ca. 1 time. Tilsett rosiner. Ta litt vøske (myse) av og avkjøl. NB! Ta ut klumpene når man tilsetter meljevningen. Rør hvetemelet og væsken sammen til en klumpfri jevning og bland dette i. Rør godt. Tilsett “klumpene” og la alt koke litt til. Tilsett evt. litt sukkerkulør for fargens skyld. Avkjøl og server til lefsene.
