Kuvertbrød
Ingredienser
- 50 g gjær
- 2 ss potetmel
- 2 ts salt
- 2 ts sukker
- 5 dl melk
- 1,1-1,2 l hvetemel
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i en bolle.
-
Rør ut potetmel, salt og sukeker i litt av melken i en kjele. Hell på resten av melken, varm opp under kraftig omrøring
-
Sett kjelen i kaldt vann. Visp til blandingen er lunken, 37 gr. Hell litt over gjæren, rør godt til den er oppløst. Ha i resten av blandingen. Arbeid inn ca. 1 liter av melet. Deigen skal være ganske løs. Arbeid den smidig i maskin eller for hånd.
-
Dryss litt mel over, dekk med håndkle eller plast og sett til hevning 40-45 minutter.
-
Elt inn resten av melet på bakebordet. Form til 2 eller 3 slags kuvertbrød.
-
Rosebrød: Del deigen i like store emner. Form dem til runde boller. Klem dem litt flat. Skjær snitt i sirkel med en skarp kniv. Start fra midten.
-
Klippet kuvertbørd - hanekam: Del deigen i like store emner. Form dem til ovale boller. Klipp eller skjær fire snitt på tvers av hver bolle.
-
Sesamknuter: Del deigen i like store emner. Rull ut til fingertykke lengder, ca. 20 cm. Form til en knute.
-
Legg på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Hev til dobbelt størrelse under håndkle.
-
Pensle med sammenpisket egg. Strø valmuefrø på hanekammene og sesamfrø på knutene. Rosebrødene skal bare pensles.
-
Stek kuvertbrødene midt i ovnen ved 250 gr. i 8-10 minutter eller til de er pent brune og kjennes lette.
-
Avkjøl på rist med eller uten håndkle over. De smaker best nystekte.
