Kjerstis smørkake
Ingredienser
- 50 g gjær
- 100 g smør/margarin
- 3 dl melk
- 1/2 dl sukker
- 1/4 ts salt
- 1 egg
- 8-9 dl hvetemel
Fyll
- 150 g marsipan
- 150 g smør/margarin
- 1/2 g safran
- 1/2 ss vann
Pynt
- hakkede mandler
- perlesukker
Instruksjon
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret, hell i melken og la blandingen bli fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken, og tilsett resten av væsken, sukker, salt, egg og mesteparten av melet. Arbeid deigen smidig og la den heve godt tildekket i ca. 30 minutter.
Fyll
Riv marsipanen fint på et rivjern og rør sammen med smør og safran utrørt i vann. Ta deigen på bakebordet og kjelve 1/3 av den ut til to runde leiver ca. 25 cm i diameter. Legg dem i smurte, runde former (22 cm). Deigen skal gå litt opp på kanten. Kjevle ut resten opp på kanten. Kjevle ut resten av deigen til en avlang kake. Bre litt av fyllet utover deigen i formene. Smør resten av fyllet utover den utkjevlede deigen og rull sammen denne som en rullekake. Skjær rullen i biter og fordel dissepå de to formene. Sett dem med snittflaten opp. La kakene heve tildekket i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø på hakkede mandler og perlesukker. Stek dem ved 200 gr i 15-20 minutter.
