Grovt rugbrød

Ingredienser

Instruksjon

  1. Varm vannet til 37 gr.

  2. Bland smuldret gjær, hvetekli og 4-korn i en bolle. Hell vann over og rør til gjæren er oppløst.

  3. Tilsett salt, sirup, hvetemel og 2/3 rugmelet. Arbeid deigen kraftig med maskin eller for hånd. Tilsett deretter resten av rugmelet. Arbeid til deigen er passe fast og slipper bollekanten.

  4. Dekk til bollen og sett den til heving ca. 1 time

  5. Ta deigen opp på et melet bakebord. Elt til den er blank og smidig.

  6. Del deigen og form den til to sprekkfrie, avlange brød. Legg dem i smurte og strødde former, ca. 1 1/2 liter. Trykk deigen mot formens bunn.

  7. Etterhev brødene tildekket ca. 2 timer.

  8. Stek brødene på rist i nedre del av ovnen ved 175 gr, ca. 1 1/4 time.

  9. Hvelv brødene over på en rist og la dem avkjøles tildekket. Da beholder de saftigheten.

  10. Før du skjærer opp brødene, bør de ligge innpakket et par dager for å modnes.

  11. Brødene kan også fryses. Holdbarhet ca. 6 måneder.

Tips

Hvetekliet kan du bytte ut med kavrekli. Følg ellers oppskriften.

Bilde (0) av oppskrift for Grovt rugbrød