Grovt rugbrød
Ingredienser
- 7 1/2 dl vann
- 50 g gjær
- 2 dl hvetekli
- 1/2 dl 4-korn
- 1 ss salt
- 1/2 dl mørk sirup
- 5 dl hvetemel
- 1,4-1,5 sammalt, grovt rugmel
Instruksjon
-
Varm vannet til 37 gr.
-
Bland smuldret gjær, hvetekli og 4-korn i en bolle. Hell vann over og rør til gjæren er oppløst.
-
Tilsett salt, sirup, hvetemel og 2/3 rugmelet. Arbeid deigen kraftig med maskin eller for hånd. Tilsett deretter resten av rugmelet. Arbeid til deigen er passe fast og slipper bollekanten.
-
Dekk til bollen og sett den til heving ca. 1 time
-
Ta deigen opp på et melet bakebord. Elt til den er blank og smidig.
-
Del deigen og form den til to sprekkfrie, avlange brød. Legg dem i smurte og strødde former, ca. 1 1/2 liter. Trykk deigen mot formens bunn.
-
Etterhev brødene tildekket ca. 2 timer.
-
Stek brødene på rist i nedre del av ovnen ved 175 gr, ca. 1 1/4 time.
-
Hvelv brødene over på en rist og la dem avkjøles tildekket. Da beholder de saftigheten.
-
Før du skjærer opp brødene, bør de ligge innpakket et par dager for å modnes.
-
Brødene kan også fryses. Holdbarhet ca. 6 måneder.
Tips
Hvetekliet kan du bytte ut med kavrekli. Følg ellers oppskriften.
