Fylte hvetestenger og kranser
Grunndeig
- 50 g gjær
- 100 g smør
- 2 1/2 dl melk
- 2 egg
- 100 g sukker
- 1/2 ts sukker
- 1/2 ts salt
- ca. 500 g hvetemel
Smelt smøret, lunk melken i det. Løs opp gjæren i litt av væsken. Bland sammen. Pisk inn eggene og ha i salt, sukker og kardemomme. Ha i halvparten av melet. Bland så i mel til det blir en ikke for fast deig. Sett til hevning til dobbel størrelse
Fyll 1
- 100 g rosiner
- 100 g sukat
- hakkede mandler til pynt
Kna fyllet inn i deigen før den settes til hevning
Ta deigen på bakebordet og del i 6 emner. Trill til pølser og flett tre og tre sammen til to fletter. La flettene få en god etterhev. Pensle med egg og stek ved 180 gr. i ca. 20-25 minutter.
Fyll 2
- 4 ss smør
- 1 ss kanel
- 4 ss melis
Kjevl ut den ferdighevde deigen til 60x35 cm. Del den i to på langs. Fordel fyllet på begge leiven. Rull dem inn fra langsidene og snu de to rullene om hverandre som en sprial. Del lengden i to og legg disse som to runde kranser på stekeovnsplaten. La dm få en god etterhev i ca. 20 minutter. Pensle med sammenpisket egg og stek ved 180 gr. i ca 20-25 minutter. Smør med melisglasur ved servering.
Fyll 3
- 250 g grovmalte nøtter
- 100 g melis
- 2 eggehviter
Kjevle den ferdighevde deigen ut til en avlang leiv ca. 30x60 cm. Smør fyllet utover leiven. Rull sammen som en rullekake og legg på papirkledd stekeovnsplate . Del den i to lengder. Klipp “blader” i rullen og la den få en god etterhev.
Gode bakeråd
-
Skal du doble en porsjon gjærbakst, dobler du alle ingrediensene unntatt gjæren. Den tar du bare halvparten av
-
Sikter du melet, vil du få inn mer luft i bakverket, Som igjen gjør det lettere og bedre.
-
Vann som væske i gjærdeig gjør den lett, men ikke så næringsrik som når du bruker melk.

