Fastelavensbolle 2
Ingredienser
Bunn
- 50 g gjær
- 50 g smør eller margarin
- 3 dl melk
- 1 dl (100 g) kesam
- 1/2 ts salt
- 1 dl sukker
- 1 egg
- 1/2 ts hornsalt
- 9-10 dl hvetemel
Pensling
- egg
Fyll og pynt
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i en bakebolle.
-
Smelt smøret, tilsett melken og varm deigvæsken til 37 gr.
-
Hell deigvæsken over gjæren. Rør til den er oppløst.
-
Tilsett kesam, salt, sukker og egg. Bland hornsalt med litt mel. Rør det inn.
-
Tilsett det meste av melet. Arbeid det inn med maskin eller for hånd til deigen slipper bollekanten.
-
Dekk til deigen, og la den heve ca. 30 minutter, eller til den er nesten dobbelt så stor.
-
Ta deigen opp på et melet bakebord. Kna inn resten av melet. Trill deigen ut, og del den i 14 like store emner.
-
Trill emnene til runde, sprekkfire boller. Legg dem på smurt eller bakepapirkledd stekeplate.
-
Dekk til, og la bollene etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg.
-
Stek bollene midt i ovnen ved 225 gr, ca. 8 minutter. I varmluftsovn ved 200 gr, ca. 10 minutter.
-
Avkjøl bollene tildekket på rist. De kan oppbevares noen dager i tett boks eller plastpose. I fryseren holder de seg ca. 3 måneder.
Fyll og pynt
Marsipan
- 150 g marsipan
- 2 dl kremfløte
- melis
Skjær lokket av bollene. Legg på en bit marsipan. Ha på pisket krem. Legg lokket på, og sikt på melis
Mandler og innmat
- “innmaten” fra bollene
- 1/2-1 dl melk
- 1 dl mandler
- 2 ss sukker
- 2 dl kremfløte
- melis
-
skjær lokket av bollene. Ta ut “innmaten” ved hjelp av en gaffel eller teskje. Bruk 1/3-1/4 av “innmaten” til fyllet. Resten kan du tørke og bruke som strøkavring.
-
Skåld og mal mandlene. Du kan også finhakke dem i food prosessor.
-
Varm melken. Hell litt av den over “innmaten”. Tilsett mandler og sukker. Spe med melk til du får en sammenhengende masse. Ha fyllet i bollene. Pynt med pisket krem og lokk, se fyllet over.
Hveteveggsfyll
- “innmaten” av bollene
- 3/4-1 dl fløte
- 1-2 ss smeltet smør eller margarin
- 3 eggeplommer
- 250 g marsipan
- revet skall av 1/2 sitron
- 25 g hakket sukat
-
Skjær lokket av bollene. Ta ut “innmaten”.
-
Bland den med fløte, eventuelt smør, eggeplommer, grovrevet marsipan og sitronskall. Massen skal være smidig og løs, men ikke rennende. Fyll bollene.
-
Dryss på sukat. Legg på lokket.
-
Server bollene med varm fløtemelk smakt til med vaniljesukker og sukker.

