NB! Denne oppskriften er fra eller basert på denne: https://www.nrk.no/mat/falafel-_-kikertboller-1.12152010
Falafel
Ingredienser
- 500 g bløtlagte kikerter eller kikerter på boks (to bokser tilsvarer 400 g)
- 1 løk, finhakket
- 4 fedd hvitløk
- 2 ts malt spisskummen
- 2 ts ristede korianderfrø, knust i morter
- 0,5 ts chilipulver eller chiliflak
- 0,25 ts kardemomme
- 2 ss hvetemel
- 0,5 dl hakket persille
- 0,5 dl hakket, frisk koriander
- 1,5 ts salt
- kvernet pepper
- olje til steking
Til servering
- 4 pitabrød, myke tynnbrød eller lefse
- 2 plommetomater, i små biter
- 1 liten slangeagurk, i små biter
- 1 rødløk, finhakket
- hakket bladpersille og/eller frisk koriander
- syltet chili/jalapeno eller banana peppers
Instruksjoner
Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.
Kjør kikertene i en kjøkkenmaskin sammen med løk og hvitløk. Tilsett mel, spisskummen, korianderfrø, chili og kardemomme. Kjør til alt er godt blandet. Tilsett urter, og kjør blandingen litt til. Smak til med salt og kvernet pepper.
Form “fasrsen” til valnøttstore boller og oppbevar bollene i kjøleskapet. Stek bollene gylne i stekepannen i en god klunk olje før servering. Server de gjerne med yoghurt- og tahinidipp
Tips
Falafel lages ofte av tørkede kikerter som har vært bløtlagt i rikelig med vann over natten. Det gir bollene en fastere konsistens, men de bør da friteres i 3-5 minutter.
Når vi bruker kokte kikerter, frå bollene en myk konsistens. De må behandles forsiktig i pannen for ikke å ødelegge fasongen.


