Borglunds havregrynsbrød
Oppskriften gir 2 brød
Ingredienser
- 1 pk. (50 g) gjær
- 1 l kaldt vann
- 1-1 1/2 ss grovt salt eller 1 ss fint salt
- 1 dl hvetekim
- 4 dl havregryn
- ca. 2 l hvetemel
Instruksjon
-
Smuldre gjæren i bakebollen. Varm litt av vannet til 37 gr, hell over gjæren og rør godt.
-
Ha i resten av vannet sammen med salt (det groveste støtes i morter), hvetekim og havregryn. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bollen.
-
Dryss litt mel over deigen og dekk med plast eller håndkle. La deigen heve 2 timer i romtemperatur.
-
Elt deigen på arbeidsbordet. Tilsett mer mel om nødvendig.
-
Del deigen i to like store emner. Form til 2 sprekkfrie, avlange brød. Strø med litt mel og legg på smurt eller bakepaprikledd stekeplate. Dekk til og etterhev ca. 1 time. Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv.
-
Stek brødene på nederste rille ved 275 gr, ca. 10 minutter, senk varmen til 200 gr, og stek ca. 20 minutter til.
-
Avkjøl brødene på rist uten å dekke dem til. Da beholdes den gode, sprøe skorpen.
Tips
Bak deigen ut til baguetter. Lag 4 smale lengder like lange som stekeplaten. Snitt dem på skrå med en skarp kniv. La heve til dobbel størrelse. Pensle med vann. Strø på havregryn. Stek ved 250 gr i 15-20 minutter.
